Revoluce v označování piv! Zmizí ležák, přibudou jiná piva. Takto informoval o změně ve značení piv na českém trhu, kterou chystá ministerstvo zemědělství, deník Blesk. "Z pultů 'zmizí' například piva označená 11° a 12° (...) Nově by se na lahvích musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Jinak bude toto označování stupňovitosti pouze dobrovolné," píše dále deník Blesk. Počkat, obsah alkoholu rovná se stupňovitost? Tady něco nehraje.

reklama

"Vůbec se k tomu nechci vyjadřovat. Jsou to nesmysly. Řešíme to s odpovědnými lidmi na ministerstvu zemědělství a do té doby k tomu nechci nic říkat," odbyl dotaz MAM zjevně rozladěný zdroj z pivovarnického průmyslu.

O něco sdílnější byl Pavel Barvík, manažer komunikace Pivovarů Staropramen. I on však upozornil, že na hodnocení chystané novely vyhlášky je příliš brzy. "Český svaz pivovarů a sladoven připravil připomínky k původnímu návrhu novelizace vyhlášky připravované ministerstvem a bude záležet, jak bude vypadat finální verze. Důležité je ale zdůraznit, že se diskutuje změna názvosloví. Na samotnou výrobu piva nebudou mít změny vyhlášky vliv. Použité názvosloví by pak mělo z pohledu spotřebitele jasně odlišovat druhy piv a zároveň by mělo být pro spotřebitele prakticky použitelné," zdůraznil.

Odborníci však připouštějí, že současná vyhláška je zastaralá a vyžaduje zpřesnění. To potvrzuje i výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Připomíná, že pivo je tradičně označováno v první řadě podle síly. Dnes ho dělíme na stolní - to je nejslabší a vyrábí se ho velmi málo -, výčepní, tedy desítku, ležáky, dříve známé jako dvanáctky, a silnější piva, dnes označovaná jako speciály. Pivovarníci by podle Balacha chtěli toto značení zpřesnit na piva stolní, výčepní, plná a silná.

A co tedy bude s tím ležákem? Podle současné legislativy musí dnes být i svrchně kvašené pšeničné pivo označeno kvůli jeho síle jako ležák, což je zavádějící. "Samotné označení tradičního českého ležáku samozřejmě nikdy nezmizí. Ale mělo by značit typ nebo styl piva, ne jeho sílu," vysvětluje Balach.